DOPRAVA nad 70 EUR ZADARMO

Oblečenie do dažďa: Ako vybrať na hory aj do mesta

oblecko-do-dazda

bubliTipy

Nepremokavé oblečenie do dažďa sa stane vaším obľúbeným spoločníkom prakticky celoročne a kdekoľvek. To najdôležitejšie vám povieme hneď na úvod – vyberajte veľkosť, ktorú dieťatko nosí, maximálne o číslo väčšiu, aby sa v ňom hýbalo bezpečne a pohodlne a bolo pripravené na každé mokré šibalstvo. Pri gumákoch tiež nenechávajte prílíš veľký nadmerok, deťom sa v tom prípade vyzúvajú alebo sa im v nich ťažko chodí a jednoducho ich nechcú. Neriaďte sa číslom topánky, nôžku zmerajte a porovnajte ju s rozmermi v tabuľke alebo ich dobehnite vyskúšať, radi vás uvidíme.

Nepremokavé oblečenie do dažďa v Bubliboome

Naše srdcia si získala severská značka CeLaVi, ktorá do dažďa vystrojí neposedné bábätká, ktoré s chôdzou ešte len začínajú aj nezastaviteľných škôlkarov či školákov. Má totiž všetko, čo od nepremokavého oblečenia očakávate – a aj čosi navyše – úžasné farby a minimalistický dizajn. V našej ponuke od nich nájdete súpravy do ďažďa, overaly a aj gumáky, ktoré sú skvelou voľbou pre širšie nôžky, ktorým nesedí napríklad náš milovaný Enfant.

Na čo sa sústrediť pri výbere oblečenia do dažďa

  • Vodný stĺpec
    Pri výbere oblečenia do dažďa hľadajte slovo “waterproof” a číslo označujúce výšku vodného stĺpca. 5000 mm je do mesta aj do prírody v našom klimatickom pásme úplne na parádu. Znamená to, že oblečenie zvládne bez premočenia 5000 mm zrážok na jednu šupu/za deň nosenia.
  • Vetruodolnosť
    Prefúknutie v daždi je naozaj nepríjemné. Vetruodolnosť by mala byť jedným z kľúčových parametrov, ktoré si treba všímať pri kúpe vodeodolného oblečenia.
  • Odopínateľná kapucňa
    Odopínateľná kapucňa je nielen praktická – oceníte napríklad v kočíku, kedy dieťaťu skôr zavadzia a obmedzuje ho, ale aj bezpečná. Ak sa drobec zachytí napríklad pri preliezaní kríkmi alebo pri pobehovaní v lese či v parku kapucňou o strom či konár, cvočky povolia a kapucňa sa odopne, dieťaťu tak nehrozí nepríjemný úraz.
  • Patenty a pásky na gumáky
    Patenty chránia spodné vrstvy pred premoknutím a zvyšujú pohodlie. Páska na gumáky z gumy alebo flexibilnej textílie zase zaručí, že sa voda nedostane do gumákov.
  • Reflexné prvky
    Tu snáď nič netreba dodávať – na jeseň chodíme po tme do škôlky aj zo škôlky, takže reflexné prvky na detskom oblečení by mali byť samozrejmosťou. 

Overal do dažďa alebo súprava do dažďa?

Overal je obľúbený najmä u rodičov menších detí a batoliat. Prakticky ho natiahnete na čokoľvek, čo má dieťa oblečené, pokojne aj na vlnený overal a môžete ho tak využívať ako nepremokavú bonusovú vrstvu aj v zime, keď sa dieťatko učí chodiť a viac padá, než stojí.

Súprava do dažďa má nespornú výhodu v tom, že ju môžete nosiť aj samostatne – keď už neleje, ale mlák je požehnane alebo sa chcete hrať v mokrom piesku, zhodíte bundu a v lete zase bundu zbalíte do akéhokoľvek batohu na výlet ako pohotovostný pršiplášť aj ku kraťasom. Väčšie veľkosti, zvyčajne od 110 (prípadne aj menej) bývajú bez trakov, vďaka čomu nemusíte dieťa celé vyzliekať, keď sa potrebuje vycikať.

bubliboom-blog-dodazdaa9

 

Softshell do dažďa alebo nepremokavý kúsok?

Softshellové oblečenie je obľúbené a mimoriadne vhodné na outdoorové a športové aktivity, nie je však nepremokavé, ako si mnohí myslia – iba čiastočne vodeodolné. Zvládne bežné zamočenie v mokrom pieskovisku, v blate, možno aj jednorazové vyváľanie sa v plytkej kaluži, no v hustejšom daždi či lejaku vás nezachráni. Má však výhodu – na rozdiel od pršiplášťov a súprav do dažďa vzdušnejší a často aj mäkší a poddajnejší.

Súpravy a overaly do dažďa z recyklovaného polyesteru s polyuretánovou vrstvou či inak riešenou membránou sú ako stvorené do mlák, lejaku a skutočne mokrých podmienok. Dieťatko v nich navyše neprefúkne a veľmi jednoducho sa udržiavajú. Keďže majú zväčša každý šev zatavený, drobca neohrozí ani pobyt niekoľkohodinové dobrodružstvo v daždi. Vyberajte však značky, ktoré sa vyhýbajú škodlivým látkam a aj to deklarujú v popisoch produktov.

Vysoké gumáky alebo nízke?

Začínajúci chodci uprednostňujú nízke gumáky – jednoduchšie sa v nich chodí a v pohybe neobmedzujú ani bacuľatejšie lýtka. Ak ich skombinujete s nepremokavým overalom alebo nohavicami, ktoré upevníte na gumáky pomocou posuvnej pásky, nemusíte sa báť, že by dieťaťu do topánky natieklo.

Údržba nepremokavého oblečenia do dažďa

Jednoduchá! Napríklad kúsky od CeLaVi môžete prať v práčke (max. 40 stupňov) bez agresívnych prostriedkov, ale nie je to vôbec nutné. Sú maminy a tatinovia, ktorí nepremokavé oblečenie ešte ani raz neprali a nie je ich málo. Po nosení ho stačí jemne prepláchnuť sprchou (alebo ani to nie, ak nie je veľmi znečistené) a nechať vysušiť – nie však priamo na radiátore, resp. pri zdroji tepla.

BubliTIP: S nákupom oblečenia do dažďa a gumákov dlho neotáľajte. Keďže sa v obchodíku snažíme ponúkať najmä udržateľné značky priateľské k životnému prostrediu – a toto je ten prípad, dažďové súpravy a gumáky k nám prichádzajú vo forme predobjednávok. Teda to, čo koncom roka objednáme, nám pekne vyrobia na zákazku a doručia. Žiadne zbytočné skladové zásoby, žiadna nadprodukcia, žiaden zbytočný odpad, likvidačené výpredaje. Má to však nevýhodu – ak sa niečo v sezóne vypredá, už to nedokážeme doskladniť. Tak vás prosíme, objednávajte, kým máme dostupné veľkosti, pokojne aj o číslo väčšie gumáky do zásoby ak viete, že do jesene z tých aktuálnych drobec vyrastie.

foto: Thinush, Bubliboom, archív značiek Enfant a CeLaVi